2.7 Load Distribution

Got a very weird issue that the minimum bandwidth is only 1K. I am not sure where it comes from. With the route installed in the routing table, it only traverses the fastE link. The only thing that I can think of is the dot1Q tunnel. Could the tunnel be the reason?

 

Another issue is that the second route won't be installed in the routing table even I set the variance to 128. Could be the metric limitation? In the following output, you can see that the AD 2560000512 is less than the FD 2560002816.

 

Thanks.

 


Rack9R4#sh ip eigrp topo 222.22.2.0 255.255.255.0

IP-EIGRP (AS 1024): Topology entry for 222.22.2.0/24

  State is Passive, Query origin flag is 1, 1 Successor(s), FD is 2560002816

  Routing Descriptor Blocks:

  174.9.45.5 (FastEthernet0/1), from 174.9.45.5, Send flag is 0x0

      Composite metric is (2561536256/2560000256), Route is External

      Vector metric:

        Minimum bandwidth is 1 Kbit

        Total delay is 60010 microseconds

        Reliability is 1/255

        Load is 1/255

        Minimum MTU is 1

        Hop count is 1

      External data:

        Originating router is 150.9.5.5  

        AS number of route is 0

        External protocol is RIP, external metric is 7

        Administrator tag is 0 (0x00000000)

  174.9.145.1 (Serial0/0), from 174.9.145.1, Send flag is 0x0

      Composite metric is (2565504512/2560000512), Route is External

      Vector metric:

        Minimum bandwidth is 1 Kbit

        Total delay is 215020 microseconds

        Reliability is 1/255

        Load is 1/255

        Minimum MTU is 1

        Hop count is 2

      External data:

        Originating router is 150.9.5.5  

        AS number of route is 0

        External protocol is RIP, external metric is 7

        Administrator tag is 0 (0x00000000)


Comments

Sign In or Register to comment.