9.27 IPv6 Embedded RP

Dear All , 

 

during my studies in workbook1 , i faced ab problem when am trying to verfiy the answer :

 


Rack1R1#ping ipv6 FF76:640:2001:cc1e::8 repeat 100

Output Interface: fastethernet 0/0

% Invalid interface. Use full interface name without spaces (e.g. Serial0/1)

Output Interface: fastethernet0/0 

Type escape sequence to abort.

Sending 100, 100-byte ICMP Echos to FF76:640:2001:CC1E::8, timeout is 2 seconds:

Packet sent with a source address of 2001:1:0:146:C004:17FF:FE84:0

 

Request 0 timed out

Request 1 timed out

Request 2 timed out

Request 3 timed out

Request 4 timed out

Request 5 timed out

Request 6 timed out

Request 7 timed out

Request 8 timed out

Request 9 timed out

Request 10 timed out

Request 11 timed out

Request 12 timed out

Request 13 timed out

Request 14 timed out

Request 15 timed out

Request 16 timed out

Request 17 timed out

Request 18 timed out

Request 19 timed out

Request 20 timed out

Request 21 timed out

Request 22 timed out

Request 23 timed out

Request 24 timed out

Request 25 timed out

Request 26 timed out

Request 27 timed out

Request 28 timed out

Request 29 timed out

Request 30 timed out

Request 31 timed out

Request 32 timed out

Request 33 timed out

Request 34 timed out

Request 35 timed out

Request 36 timed out

Request 37 timed out

Request 38 timed out

Request 39 timed out

Request 40 timed out

Request 41 timed out

Request 42 timed out

Request 43 timed out

Request 44 timed out

Request 45 timed out

Request 46 timed out

Request 47 timed out

Request 48 timed out

Request 49 timed out

 

 


 

Rack1R4#show ipv6 pim range-list 

Static SSM Exp: never Learnt from : ::

  FF33::/32 Up: 02:34:40

  FF34::/32 Up: 02:34:40

  FF35::/32 Up: 02:34:40

  FF36::/32 Up: 02:34:40

  FF37::/32 Up: 02:34:40

  FF38::/32 Up: 02:34:40

  FF39::/32 Up: 02:34:40

  FF3A::/32 Up: 02:34:40

  FF3B::/32 Up: 02:34:40

  FF3C::/32 Up: 02:34:40

  FF3D::/32 Up: 02:34:40

  FF3E::/32 Up: 02:34:40

  FF3F::/32 Up: 02:34:40

 

 


Rack1R4#show ipv6 MROUte 

No mroute entries found.

 


Rack1R5#show ipv6 mroute

Multicast Routing Table

Flags: D - Dense, S - Sparse, B - Bidir Group, s - SSM Group, 

       C - Connected, L - Local, I - Received Source Specific Host Report,

       P - Pruned, R - RP-bit set, F - Register flag, T - SPT-bit set,

       J - Join SPT 

Timers: Uptime/Expires

Interface state: Interface, State

 

(*, FF76:640:2001:CC1E::8), 00:20:56/never, RP 2001:CC1E::6, flags: SPCL

  Incoming interface: Serial0/0

  RPF nbr: FE80::4

  Immediate Outgoing interface list:

    FastEthernet0/0, Null, 00:20:56/never

 

(2001:1:0:146:21A:2FFF:FE78:4678, FF36::8), 00:00:20/never, flags: sPLTI

  Incoming interface: Serial0/0

  RPF nbr: FE80::1

  Immediate Outgoing interface list:

    FastEthernet0/0, Null, 00:00:20/never

 

(*, FF08::8), 02:42:04/never, RP ::, flags: SCLJ

  Incoming interface: Null

  RPF nbr: ::

  Immediate Outgoing interface list:

    FastEthernet0/0, Forward, 02:42:04/never

 

 

i dont know why that happening  , please assist me , 

Thanks 

Comments

  • have you joined the group FF76:640:2001:cc1e::8 on a device interface somewhere.

    remember PIM is two different paths , Sender to RP , Rp to Reciever.

    it looks like the sender "router doing the pings"can get to the RP.

    can the router with the "join group" acting as a reciever reach the RP ?

     

     

  • You need to remove the config from 9.25 section "ipv6 mld access-group MLD_Filter" from R5's fa0/0, this worked for me.

  • JoeMJoeM ✭✭✭

    Thanks for this correction.  

    i also had the same problem, and spent quite a bit of time scratching my head on why R4 was not getting the new group in the Range-List.   The issue is definitely a result of the 9.25 filter (MLD_FILTER)..

    In this particular task (9.27  Embedded RP), we are asked to join the group on R5's vlan58 (F0/0).    However, as the previous task (9.25 MLD_FILTER)  placed a filter on that interface, the new groups is never seen by R4 (as is needed).

    Three Options (SG needs updating):

    1.  remove filter on F0/0 (as Belal suggests above)

    2.  or move  the join group to another interface (which does not have the FILTER)

    3.  or modify the MLD_FILTER to include this new multicast group

Sign In or Register to comment.